Kontracepcija

Pod kontracepcijom se podrazumeva skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće. Svaka kontraceptivna metoda ili sredstvo treba da ispuni nekoliko uslova: da bude efikasna, da ne remeti normalan seksualni odnos,da je neškodljiva, jeftina i pristupačna i da je jednostavna za upotrebu. Kontracepcija može biti reverzibilna tj. povratna, što znači da se njeno dejstvo može poništiti ili prestati i da se nakon određenog vremena trudnoća može ostvariti, ili ireverzibilna tj. nepovratna što znači da nakon ovog metoda ne postoji mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Reverzibilna kontracepcija može biti:

   • hormonska (dodavanjem hormona sprečava se sazrevanje jajne ćelije i ovulacija)
   • intrauterina (postavljanjem stranog tela u šupljinu materice ona postaje nepodobna za održavanje trudnoće)
   • hemijska/mehanička (sprečava prodor spermatozoida u genitalni trakt žene, a hemijskom reakcijom u vagini ubijaju se oni koji ipak prodru)
   • prirodni način kontracepcije – primenom matematike izračunavanjem plodnih dana i izbegavanjem odnosa u periodu plodnih tj. fertilnih dana.

Ireverzibilna kontracepcija

Ireverzibilna kontracepcija uvek podrazumeva neku od interventnih hirurških metoda, a sa ciljem prekida puta, jajovoda, kojim prolazi zrela jajna ćelija do materice bilo njegovim presecanjem, podvezivanjem, postavljanjem prepreke, itd.

Žena treba da odabere onaj način kontracepcije koji najbolje odgovara njenom stilu života,seksualnim navikama i zdrvstvenom stanju i za koji ona smatra da ga se u potpunosti može pridržavati u skladu sa datim upustvima. Radi procene najpogodnijeg i najefikasnijeg kontraceptivnog sredstva žena treba da konsultuje svog ginekologa.