Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Ultrazvučni pregled u prvom trimestru je tzv. ekspertni ultrazvuk gde se procenjuje rizik od hromozomopatije i bolesti vezanih za genetiku. Ovaj pregled se radi  u periodu između 11 i 14 nedelje i na njemu će se videti bebina glava, stomak, obe ruke sa prstićima, noge, stopala, srčana akcija, izmeriti dužina bebe i potvrditi starost trudnoće. Na ovom pregledu meri se i dužina vrata bebe (nuhalna translucencija) proverava postojanje nosne kosti, protok kroz bebinu desnu komoru i jetru bebe, što nam sve ukazuje na to kakav je rizik da beba ima problem sa nasledno osnovom. Nakon ovog pregleda vadi se krv majke i radi tzv. “dabl“ test, nakon koga se na osnovu tih informacija, i informacija dobijenih tokom ultrazvučnog pregleda i godina majke, dobija individualni rizik od poremećaja hromozoma bebe.

Ultrazvučni pregled u drugom trimestru radi se u periodu između 20 i 24 nedelje. Sada je beba već narasla i mogu se videti detalji, pa se preglada kompletna morfologija bebe. Na ovaj način, ako se ne vidi ništa što ne odstupa od uopbičajenog, možemo reći da beba izgleda dobro. Moramo, ipak imati na umu da ultrazvuk nije svemoguć! U ovom periodu se radi i pregled bebinog srca-fetalna ehokardiografija i detaljan pregled bebinog mozga-neurosonografija.

Ultrazvučni pregled u trećem trimestru prati razvoj anatomije ploda i njegov rast. Pored toga pregledamo posteljicu:

 • poziciju (gde je smeštena) i stepen zrelosti posteljice (I, II, III stepen)
 • plodovu vodu(njenu količinu)
 • koji je prdnjačeći deo ploda
 • smeštaj ploda
 • držanje ploda

Po potrebi, rade se pregledi i nakon 36 nedelja trudnoće, u cilju utvrđivanja prednjačećeg dela bebe, količine plodove vode, protoka kroz krvne sudove i izgleda posteljice…

Prenatalni test

Prenatalni test predstavlja prenatalni skrining test na hromozomske poremećaje kod fetusa. Odlikuje ga izvrsna klinička potvrđenost i visoka stopa pouzdanosti. Prenatalni test je neinvazivni test iz krvi koji budućim roditeljima pruža mogućnost da dobiju važne informacije o genetičkom zdravlju njihovih beba, pouzdano i potpuno bezbedno (bez nepotrebnog izlaganja rizičnoj amniocentezi ili biopsiji horionskih čupica). Naučno je dokazano da tokom trudnoće DNK bebe prelazi u majčin krvotok. Prenatalnim testom se iz malog uzorka krvi,uzetog od majke (10ml), izoluje DNK bebe koja se analizira kako bi se proverilo da li ja vaša beba genetički zdrava.Pošto je prenatalni test potpuno bezbedan, mogu da ga urade:

   • sve trudnice koje žele da budu sigurne da neće roditi dete sa Daunovim sindromom (kao ni Edvardsovim ili Patauovim sindromom)
   • trudnice koje su dobile loš nalaz dabl/tripl testa ili ultrazvuka u prvom i drugom trimestru
   • trudnice koje su začele vantelesnom oplodnjom
   • trudnice koje nose rizik godina
   • trudnice koje imaju ličnu ili porodičnu istoriju nekog genetičkog poremećaja

Prenatalni test vam sa velikom preciznošću otkriva da li je kod ploda majke prisutna neka od najčešćih hromozomskih nepravilnosti. Prenatalni test možete uraditi počev od 10. nedelje trudnoće. Nalaze prenatalnog testa dobijate u najkraćem mogućem roku, a maksimalno do 10 dana. Neinvazivni prenatalni test nije zamena za amniocentezu, ali jeste odličan način da se amniocenteza izbegne. Prema važećim smernicama pozitivan nalaz neinvazivnog prenatalnog testa trebalo bi da se dodatno potvrdi nekim konfirmatornim testom, dok se trudnicama sa negativnim nalazom savetuje samo nastavak uobičajenog načina kontrolisanja trudnoće kod odabranog ginekologa.

3D/4D ultrazvuk u trudnoći

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Iako i dalje standardan pregled za razvoj ploda predstavlja 2D ultrazvučni pregled, napretkom tehnologije i sofisticiranih kompjuterskih programa, savremenim aparatima se danas dobija kompjuterska animacija izgleda bebe u celini ili njenih određenih struktura u celosti, i ovaj vid generisanja slike se naziva 3D slika. Još napredniji aparati nude mogućnost izvođenja ovog procesa takvom brzinom da sliku dobijamo u realnom vremenu što se naziva 4D ultrazvuk. Ovo suštinski znači da možemo da analiziramo i pokrete ploda  ili njegovih delova koji su prethodno prevedeni u 3D model. Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa,senke), 3D/4D ultrazvučni pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije. Ova velika novina u ultrazvučnoj dijagnostici pruža mogućnost i lekarima i roditeljima da u realnom vremenu vide potpuni prikaz bebe dok je još uvek u stomaku. 4D ultrazvuk zapravo predstavlja video snimak fetusa u materici. Pored očiglednih prednosti, 4D ultrazvuk ima i jednu veliku psihološku prednost. Veoma je dragocen jer omogućava i stvaranje prisnije veze nerođene bebe sa roditeljima. Dokazano je da što je pre majka svesnija ploda, više će voditi računa i o njemu i o sebi, što kasnije rezultira zdravijim porođajem. Pored neprocenjivog osećaja za roditelje koji dobijaju kompletniji uvid u izgled i ponašanje svoje bebe upotreba 3D/4D ultrazvuka može imati i prednosti u analizi određenih anomalija i kompletiranju pregleda radi potvrde o urednom razvoju.